Veelgestelde vragen

Hieronder een greep uit algemene vragen rond Rolgazon®

Heeft u een specifieke vraag die hieronder niet is beantwoord? Neem dan contact op en wij antwoorden u binnen 24 u.

Dit kan het hele jaar door, maar de inworteling verloopt het snelste tijdens het grasgroeiseizoen: van begin april tot eind september. Vroeger of later in het jaar Rolgazon® leggen houdt geen enkel resultaatsrisico in. Wij leveren van half februari tot half december, uitgezonderd vorstperiodes.

Rolgazon® mag onmiddellijk beperkt betreden worden, het zal daar niet van stukgaan. Met intensief gebruik en bespeling wacht u beter tot na de eerste maaibeurt, meestal 10 à 14 dagen.

Omdat wij enkel ‘dagvers’ leveren, zijn er NOOIT graszoden klaargesneden op voorraad. 1 à 2 dagen op voorhand bestellen is meestal tijdig genoeg.

Ook wij zitten erg verveeld met het merkmisbruik wat door sommige aanbieders gepleegd wordt door hun graszoden illegaal aan te prijzen als ‘rolgazon’, terwijl het een heel ander product is. Bij twijfel kunt u dit altijd even checken bij ons (info@rolgazon.be of via 0495 26 21 26). Dit geldt ook voor graszoden welke u wil kopen bij een tuincentrum of wil laten aanleggen door een tuinaanlegbedrijf. Ter inlichting: ROLGAZON® is als merk voor graszoden wettelijk geregistreerd sedert 6 september 1990 (Benelux Merkenbureau Den Haag).

Voor doe-het-zelver én professional is de kwaliteit van de gazonrollen het allerbelangrijkste . Hier zit het grote verschil: ROLGAZON® zijn altijd maatvaste (dikte, lengte, breedte) kaarsrechte en sterke rollen zodat ook niet-ervaren mensen met weinig moeite een perfect resultaat bekomen. Vaak bellen klanten ons achteraf om te zeggen hoe snel en makkelijk het gegaan was.

Met Rolgazon® kan u er van op aan dat “50 m² geleverd = 50 m² te gebruiken”, er zitten geen slechte of onbruikbare rollen tussen. Indien uw gazon rechthoekig is hoeft u in principe niets extra te voorzien. Bij een ronde, gebogen of onregelmatige tuinvorm moet je wel enkele m² extra bestellen omdat alle bijgesneden snippers onmogelijk precies in te passen zijn.

Eén rol ROLGAZON® is 40 cm breed en 25 cm doorsnede, het weegt rond de 15 kg. Zo één rol heeft een uitgerolde afmeting van 2.50 m x 40 cm = 1 m² oppervlakte. In een gemiddelde auto, met neergeklapte achterstoelen, kunnen ongeveer 20 rollen, dus 20 m². Ze zijn sterk genoeg om opeen gestapeld te worden.

Het gazon begint onmiddellijk na de plaatsing al te groeien, zodat het (ngl. het seizoen) na 7 à 12 dagen gemaaid zal moeten worden. De eerste keer niet al te kort maaien: 3 à 4 cm hoogte is goed. Daarna op 2,5 cm aanhouden.

Als de grond volledig voorbereid is, hebt u enkel maar een groot mes (type broodmes) nodig, voor het bijsnijden van randen en uiteinden. Voor de grondvoorbereiding verwijzen we naar de handleiding op de “Aan de slag” pagina.

In het ganse land hebben wij onder onze vaste afnemers uiteraard ook tuinaanleggers die dit werk graag en vakkundig voor u kunnen doen. Wij bezorgen u enkele adressen uit uw regio, u kunt deze dan zelf contacteren voor verdere afspraken.

De benodigde hoeveelheid is een belangrijk gegeven in de prijzen, per leveringsregio is er een vaste transportkost voorzien. Voor grotere hoeveelheden kunt u mogelijk nog extra korting op de graszoden genieten.

Dit is een algemeen verspreide bewering, maar totaal ONWAAR. Het kan absoluut geen kwaad om water te geven in de felle zon, integendeel: bij pas gelegde, nog niet-vastgegroeide graszoden is het noodzakelijk!

Een goede gemiddelde maaihoogte is 2,5 cm voor het meest gebruikte Rolgazon® type Hobby. Zeer fijne gazons worden beter iets langer gehouden.

Voor advies wel, voor een machine niet. Gezien het belang van het maaien hebben we op de pagina “Aan de slag” een algemene handleiding aangaande type maaiers en gazon maaien. Verder kunnen we verwijzen naar de vakhandel.

ROLGAZON® wordt gekweekt op de traditionele manier, de wortellaag is een volgroeide 100% naturel grasmat ZONDER verstevigingsnetten. Door de langere voorkweekduur van ROLGAZON® (minimaal 12 maanden) is netting overbodig. Het bespaart u achteraf wel een hoop ellende met kanten afsnijden, verticuteren of om ooit bijvoorbeeld een boompje te planten in het gazon.

Zeer lage prijzen zijn meestal aanlokkelijke ‘vanaf’-tarieven waarvoor uzelf ‘net niet’ in aanmerking komt of waar mogelijk nog van alles bijgeteld moet worden. Ook de kwaliteit is niet te zien in een advertentie. Er zijn uiteraard ook wel mensen en situaties waarvoor de kwaliteit en service minder belangrijk zijn, maar dat is niet onze markt. Rolgazon® hanteert al 35 jaar een correcte prijsvorming.

Dit hangt af van de grond, de gebruikte meststof en ook van het seizoen. Voor algemeen bemestingsadvies verwijzen we naar de handleiding op de “Aan de slag” pagina.

Met Rolgazon® heeft u altijd de garantie van dagverse graszoden én de garantie dat alle geleverde rollen bruikbaar zijn: er zitten géén slechte of onbruikbare rollen tussen.

Rolgazon® is een gezaaid gazon. Het werd minstens 12 maanden optimaal verzorgd en voorgekweekt . De levensduur is afhankelijk van bodemgesteldheid, onderhoud, bemesting en andere factoren. Gemiddeld gaat Rolgazon® 15 à 20 jaar mee, maar we kennen ook plaatsen waar het al langer dan 25 jaar ligt.

Onze graszoden zijn geheel naturel en dus onschadelijk voor kinderen en huisdieren. Het afgemaaide gras mag gewoon gegeven worden aan konijntjes, kippen enz.